Ik hoor het hem zooooo graag zeggen! :)

Wij belden elkaar al 3 keer. Filip is een drukke, succesvolle ondernemer. Maar toch triggert mijn business hem. Meer dan hij wil toegeven. Ons vierde telefoongesprek is raak. Helemaal to-the-point vinden we wonderwel snel een gezamenlijk gaatje in onze drukke agenda’s. We spreken elkaar in mijn kantoor in Heist-op-den-Berg.

Hij steekt onmiddellijk van wal.

‘Ik help mijn klanten met liefde en plezier Ilse. Klanten bedienen, dat is mijn job en ik verdien schoon geld. Ik weet dat jij veel belang hecht aan marketing, maar als ik eerlijk ben: ik heb daar een hekel aan. Ik denk alleen aan marketing als mijn orderboek leeg geraakt. Dan zet ik snel iets op Facebook, bel of mail wat rond. En dat werkt hoor!’


‘Wat is dan je probleem?’ Vraag ik op de man af. Ik weet dat er een probleem is. Anders zaten we hier niet.

Geen tijd

‘Tja…. tijd voor mijn gezin heb ik nauwelijks. Al mijn vrije uren gebruik ik voor mijn bedrijf. ‘s Avonds en in het weekend nog wat administratie of om nog iets uit te voeren voor mijn klanten tussendoor. De kleinere taakjes.’ En hij begint ijverig op te sommen.

‘Niks vrije tijd??’ onderbreek ik zijn verhaal.

‘Jawel. Ik sport’ hij zegt het fier. ‘Maar als ik eerlijk ben: dat zijn de enige vrije momenten. En die besteed ik dus aan mijn sport. Dat lukt me omdat het in teamverband is. Door de groepsdruk maak ik die tijd dan wel vrij. Mijn gezin protesteert natuurlijk. Ze hebben ze nog gelijk ook.’

‘Het is toch ook niet normaal… ? Ik werk hard, ik heb tot nu toe altijd ‘geluk’ dat er een volgende klant op mijn pad komt, maar ik heb nauwelijks vrije tijd. En… ik verdien niet in verhouding met de uren dat ik klop. Dus als ik minder zou werken, dan verdien ik niet genoeg…. Mijn vrije tijd gaat op aan administratie, marketing enzo, omdat dat de taken zijn waarmee ik geen geld verdien. Maar ik moet er wel tijd in steken. Anders draait mijn zaak niet.’

‘Het is een vicieuze cirkel’ besluit hij.

De vicieuze cirkel doorbreken

‘En die gaan we doorbreken!’ zeg ik met een toon die bij hem een lach op zijn gezicht doet verschijnen. ‘Dat is spek voor mijne bek!’ Filip zucht opgelucht. Hij heeft er plots weer vertrouwen in.

Is dit voor jou herkenbaar?

Je werkt zo hard als je kunt en je richt al je inspanningen op het onderhouden van je klanten. De omzet daalt. Je bent druk bezig met klanten tevreden te stellen, maar niet met nieuwe klanten aan te werven. Als dat een probleem dreigt te worden (eigenlijk zit je dan al in een dal) leg je eindelijk je focus op de verkoop en je marketing. Je begint te netwerken, je belt prospecten, je stuurt opnieuw offertes, je zet 1 berichtje op je sociale media, …. . En hier kruipt tijd in. Dit soort van werken ligt je bovendien minder… je verdient ondertussen geen geld. Je krijgt stress en … de cirkel is rond.

Tip om eruit stappen


Ik ben uit zelf ooit uit de fameuze vicieuze cirkel gestapt. En ik geef Filip hetzelfde advies. En jou als ambitieuze ondernemer trouwens ook.

2 vragen die jou helpen

Maar wat kan je daarmee helpen? Ik heb voor jou een zeer efficiënte tip. Efficiënt omdat je deze tip makkelijk kan onthouden en eenvoudig kan toepassen.

Stel jezelf deze 2 vragen. Antwoord eerlijk:

1) Wat werkt voor mijn business? Jouw actie: doe meer van dat.

2) Wat werkt niet? Jouw actie: verander dit!

Hoe? Kijk daarvoor naar je laatste 3 maanden. Welk van je acties brachten je echt geld op? En denk er wat dieper over na.

- Welke marketingtool gaf jou deze prospecten?

- Wat soort klant is dit?

- Welk product geeft jou deze mooiste winstmarge?

Deze oefening levert je inzichten op. Wat werkt, wat werkt niet. Je actie: doe meer van dat! Versterk deze acties, vergroot deze inspanningen. Nog beter: maak er een plan rond. Ik kan je daar trouwens mee helpen. Actieplannen zijn mijn ding. En op deze eenvoudige manier ga jij ondernemen met meer rendement én meer fun!

Opgelet. We zijn pas halfweg.

Laatste 3 maanden

Wat werkt niet? Welke van de zaken in de laatste 3 maanden heeft geen of weinig impact gehad? Welke marketingactie brengt geen enkel resultaat? Voor welke klant spring jij en zij betalen je niet of veel te laat? Is er een product dat niet verkoopt of je stress geeft?
- Verminder
- Elimineer
- Of verbeter

Dit lijkt heel gemakkelijk en logisch. Totdat je concreet producten, diensten of klanten moet laten vallen. Want wat als…. ? Dat beeld van het lege orderboekje duikt op… En wat gaan ze denken? Een ‘mindere’ klant of job is toch beter dan helemaal geen…

95% weerstand

Ik voel weerstand bij 95% van mijn klanten als we hier dieper op ingaan. Het argument dat je op 90 dagen niet kan oordelen of iets werkt of niet werkt wordt het meest aangehaald.

OK. Dat kan zijn. Maar toch kan het voor je business geen kwaad om na 90 dagen iets te evalueren. Waarom zou je niet stilstaan en je tijd nemen om uit te zoeken of iets werkt of niet? Ik stel mijzelf zelfs sneller de vraag. Ik ben dan ook een ongeduldig type en ik hou van cijfers. En ja, het is waar: soms moet je langer volhouden. Zeer zeker. Maar je zaak in vraag stellen, evalueren en bijsturen, dat kan ECHT geen kwaad. Integendeel.

Loop niet in de val

Geef toe: heb jij het niet al voor gehad, dat je blijft vasthouden aan een product, en achteraf toegeeft dat het beter had geweest dat je er al veel eerder mee gestopt was? Vergelijk eens met je succesproduct.

Veel succes!


Ilse

Ps. Filip behoorde tot de 95%. Overduidelijk. Maaaaar… hij heeft zijn verbeterpunten ingezien en is als een echte ondernemer aan de slag gegaan. Zijn gezin is gelukkig nu. En ik ook. Want hij zegt tegen iedereen die het horen wil: “Door Ilse kan ik nu geld verdienen én klanten bedienen!” Ik hoor het hem zooo graag zeggen! J

Ilse DieltjensComment